Bluesbandet TLQ fra Bodø vant nasjonal bandkonkurransen på Notodden Bluesfestival.

TITO-Lausteen Quartet under finalen på Notodden Bok & Blueshus: Morten Lien Larsen tangentene, Tommy (Tito) Andreassen, gitar og vokal, Jon Arne Lausteen, bass og Stig Venberg er i skjul. Foto: Rune Endal / Bluesnews
TITO-Lausteen Quartet under finalen på Bluescupen i Notodden Bok & Blueshus: Morten Lien Larsen tangentene, Tommy (Tito) Andreassen, gitar og vokal, Jon Arne Lausteen, bass og Stig Venberg er i skjul.
Foto: Rune Endal / Bluesnews

Nå handler det om å holde beina på jorda
Vi gjør et forsøk på å lande, sier en opprømt trommis og eldstemann i bluesbandet TITO-Lausteen Quartet (TLQ), Stig Venberg: – Dette er vanskelig å fatte.
De unge mennene ler og omfavner hverandre. Et stort øyeblikk for Morten Lien Larsen som trakterer tangentene, Tommy (Tito) Andreassen, gitar og vokal, Jon Arne Lausteen, bass og vokal og Stig Venberg, trommer.

 

Bandet som ble nominert av Bodø Bluesklubb, kjempet seg gjennom tre kvalifiseringsrunder og nådde helt til topps i den beinharde talentkonkurransen for unge bluesband, Union Bluescup, som hvert år arrangeres i regi av Norsk Bluesunion. I finalen under Notodden Bluesfestival den 1. august ble de møtt med trampeklapp fra et par hundretalls entusiastiske tilhørere. Det skal noe til for unge mennesker å ikke forlate sitt gode skinn ved en slik opplevelse. For seieren i Unionscupen under landets største bluesfestival er en prestasjon som blir lagt merke til.
– Vi er på vei et sted, fastslår Jon Arne og smiler, – men vi vet ikke helt hvor.
– Ja, det er nå det hele begynner, skyter Morten inn.
– På papiret – og i hodene våre, er det mange melodier som til nå ikke har fått sin form. Vi har som mål og bare spille eget produsert materiale, presiserer de. – Som Unionsband blir vi møtt med nasjonalt alvor. Publikum vil ha en oppfatning om oss som det beste bluesbandet og forventningene blir deretter. Det er litt skremmende å tenke på, mener de.

Bluesbandet TLQ får nok å gjøre fra januar og hele det året de er offisielt engasjert. Det blir mange reisedøgn og de fleste helgene er okkuperte. For de tre unge mennene på 20 år, byr ikke dette på noe vesentlig problem. Mer utfordrende blir det nok for trommeslageren Stig Venberg som har samboer og smått i huset. I tillegg har han en gravemaskin som må betjenes der det er oppdrag. Men uansatt; dette er starten på en musikalsk karriere og suksessen handler om fellesskap og godt samspill – også i overført betydning. Det er de enige om.
Ting har jo gått veldig fort for det unge bandet og de får en del å tenke på.  De har en vei å gå for å etablere den trygghet som er nødvendig for å mestre de store oppgaver som venter.

– Navnet har vært grunnlag for en del diskusjon, forklarer Stig Venberg: – Bandet består av rimelig sterke personligheter – som på tross av sin unge alder – har gjort mye innenfor musikkens ulike sjangre. Men nå er vi enige. Navnet er TLQ med en forklarende undertittel: TITO-Lausteen Quartet. Nå opptrer vi som en enhet og med en tydelig profil, klargjør Stig Venberg som har fått den mer administrative rollen i bandet og overlater til de tre andre å kreere nye musikalske uttrykk.
– Vi er to vokalister i TLQ og tre som skriver og arrangerer låter. Inspirasjonskildene er forskjellige, noe som gir oss mange muligheter til å skape nye vrier i det musikalske bluesuttrykket, hevder Tommy og Jon Arne samtidig som de legger vekt på det rause vennskapet det er mellom bandmedlemmene.
Juryen la i sin bedømmelse spesielt vekt på tre kriterier; fremføring av egne låter, sceneopptreden og potensiale. Disse kriteriene innfridde TLQ til fulle. De vant på sin presisjon, eget materiale, sine boogie, sine riff og drivende shuffle. De overgikk de andre utøverne i sin tolking av blusen – kort og godt.

Bandmedlemmene i TLQ er gitt en unik mulighet få unge musikere er forunt. Til nå vet de at de ikke bare skal opptre her til lands. De er invitert til Tysklands største Bluesfestival, Eutin Bluesfest  og til International Blues Challenge i Memphis, USA. Og det blir garantert mer.

Ikke småtteri for noen unge bluesdedikerte menn fra Bodø og der omkring.
Av Harald Normann